środa, 7 września 2016

Warzywna mufinka

Zaczął się sezon na dynię. W tym roku jest jej sporo w ogrodzie, więc wymyślam sposoby na jej wykorzystanie, bo zamrażarka pełna.
Tym razem zrobiłam bardzo szybką i prostą wytrawną mufinkę.
Składniki:
250 g mąki pszennej
3 jajka
100 g oleju
1/2 szkl. jogurtu naturalnego
1 papryka
100 g fety
kilka oliwek
250 g obranej i startej na tarce dyni
1 łyżeczka proszku do pieczenie
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
sól, pieprz

W misce roztrzepałam jajka z olejem i jogurtem, dodałam przesianą mąkę z proszkiem i sodą i przyprawami, wymieszałam, a następnie dołożyłam dynię, pokrojoną w kostkę fetę, paprykę i oliwki.
Piekłam w silikonowej foremce 40 min w piekarniku nagrzanym do 180ºC.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz